Danmarks Mentale Sundhedsdag

Danmarks Mentale Sundhedsdag

Alzheimers sygdom og søvn

 

Hvert år Torsdag I uge 43 markere man Danmarks Mentale Sundhedsdag.

 

Hvad er Danmarks Mentale Sundhedsdag

 

Danmarks Mentale Sundhedsdag er inspireret af FN's World Mental Health Day, som har til formål at sætte fokus på det mentale helbred, hvor vigtigt det er vi taler om mental sundhed, og hvad vi kan gøre for at forebygge mentale problemer. 

 

I dette indlæg vil vi fokusere på søvn og Alzheimers. Hvordan hænger det sammen? Kan søvn være med til at forebygge Alzheimers. Eller omvendt, kan manglende søvn være en medvirkende faktor til at udvikle Alzheimers. 

 

Først lidt om Alzheimers, som er en forfærdelig sygdom som blandt andet giver dårlig hukommelse og problemer med at fungere i hverdagen. Alzheimers blev opdaget i 1901 af den tyske læge, dr. Aloysius Alzheimer, og i dag lider mere end 40 millioner mennesker af denne forfærdelige sygdom.

Det er dermed blevet at af de største folkesundheds- og økonomiske udfordringer i det 21. århundrede. Desværre er antallet af mennesker, der lider af Alzheimers kun støt stigende. En ud af ti voksne over 66 år lider i dag af Alzheimers. 

 

Hvordan hænger søvn og Alzheimers sammen? 

Vores søvnkvalitet, specielt den dybe NREM-søvn, bliver dårligere med alderen. NREM-søvnen hjælper vores hjerne med at flytte oplevelser/minder fra et område i hjernen kaldet hippocampus, som er vores korttidslager for alt vi oplever, over i hjernebarken. Det er det område hvorfra alle vores faktabaserede erindringer er placeret. Hjernebarken er mærkeligt nok ikke påvirket at de skadelige beta-amyloid plakker. 

 

Alzheimers sygdom er forbundet med en ophobning af et giftigt proteinstof kaldet beta-amyloid, der samler sig i klistrede klumper eller plakker i hjernen. Beta-amyloid plakker skader neuroner, og slår de omkringliggende hjerneceller ihjel. Men beta-amyloid plakkerne dannes kun i visse dele af hjernen. Der hvor beta-amyloid primært opholder sig og sætter sig på, er I den midterste del af pandelappen, som desværre, også er den del af hjernen, der har ansvaret for at fremkalde den dybe NREM-søvn. 

 

Efter flere omfattende undersøgelser opdagede forskerne, at der var en sammenhæng mellem desto flere beta-amyloide plakker i pandelappens midterste område, jo dårligere var den dybe søvnkvalitet, også endnu værre end ”almindelig aldring”. 

 

De testpersoner, der havde den største koncentration af beta-amyloide aflejringer, var også dem der var dårligst til at huske ting fra dagen før. Så i stedet for at få en god natte søvn hvor minder, oplevelser og læring bliver overført til vores hukommelseslager, (som ”normale” ville opleve) fik disse personer desværre en ”nats glemsel”. Dette er desværre ikke hele forklaringen. Om natten når vi sover den dybe søvn, NREM-søvn, sker der automatisk en udrensning i hjernen, så den er klar til en ny dag. Denne udrensning fjerner bla. beta-amyloid-proteiner. Men hvis ikke du får din dybe søvn, sker udrensningen ikke. Man ser derfor en meget tydelig ond selvforstærkende spiral i søvnmønsteret hos Alzheimers-patienter. 

 

Manglende NREM-søvn betyder mindre udrensning af beta-amyloid om natten, hvilket betyder større beta-amyloid-aflejringer. Mere beta-amyloid, mindre dyb søvn, mere beta-amyloid mindre dyb søvn og så videre og så videre. 

 

Man snakker om at ens søvnmønster midt i livet kan vise om man ville have risiko for at udvikle Alzheimers-sygdom på sigt, og dette vil være en rigtig stor forskel for behandlingen af Alzheimers, eller i hvert fald forebyggelse af denne. 

 

Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at søvnen ikke alene er nøglen til at udrydde Alzheimers. Der er mange ting der spiller ind, men dog ved vi, at hvis du prioriterer din nattesøvn igennem hele livet, vil det være en væsentlig faktor for at mindske risikoen for Alzheimers sygdom.  

 

Det er vigtigt at have nogle gode soverutiner og tage sin søvn alvorligt...

Tilbage til overblik

Seneste blogindlæg

 • hvad er husstøvmider

  Sådan slipper du af med husstøvmider

  Læs mere

 • Bliv klogere på børns søvnbehov

  Bliv klogere på børns søvnbehov

  Læs mere

 • Bliv klogere på REM-søvn og dyb søvn

  Bliv klogere på REM-søvn og dyb søvn

  Læs mere

 • Hvorfor sover jeg dårligt?

  Hvorfor sover jeg dårligt?

  Læs mere

Seneste blogindlæg

 • hvad er husstøvmider

  Sådan slipper du af med husstøvmider

  Læs mere

 • Bliv klogere på børns søvnbehov

  Bliv klogere på børns søvnbehov

  Læs mere

 • Bliv klogere på REM-søvn og dyb søvn

  Bliv klogere på REM-søvn og dyb søvn

  Læs mere

 • Hvorfor sover jeg dårligt?

  Hvorfor sover jeg dårligt?

  Læs mere

 • Danmarks Mentale Sundhedsdag

  Danmarks Mentale Sundhedsdag

  Læs mere